Home / Nieuws / Nieuwe wet verduidelijkt verschil tussen zzp’er en werknemer
Het kabinet heeft op 7 juli 2025 het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) ingediend bij de Tweede Kamer. Met dit voorstel wil de regering helderheid scheppen over de grens tussen loondienst en zelfstandigheid. De geplande inwerkingtreding is 1 juli 2026.
Het wetsvoorstel beoogt de bestaande criteria voor werknemerschap vast te leggen in de wet. Daarmee wil het kabinet meer zekerheid bieden aan zowel werkenden als opdrachtgevers. Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt:
“Als je aangestuurd wordt in je werk en geen ondernemersrisico loopt, dan ben je een werknemer en heb je recht op de zekerheid die daarbij hoort. En als je echt zelfstandig onderneemt, dan is daar ruimte voor. We versterken vooral de positie van mensen die noodgedwongen tegen een laag tarief via een zzp-constructie werken.”
Het wetsvoorstel wijzigt Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, specifiek artikel 7:610 BW, dat gaat over werken in dienst van een ander.
De wet introduceert geen nieuwe inhoudelijke criteria, maar verduidelijkt de bestaande. Deze zijn gebaseerd op jurisprudentie, waaronder uitspraken van de Hoge Raad. Er wordt voortaan expliciet getoetst op twee hoofdpunten:
Daarnaast wordt gekeken of iemand zich buiten het werk als ondernemer gedraagt, bijvoorbeeld door klanten te werven. Deze helderheid moet helpen bij de beoordeling van arbeidsrelaties door werkenden, werkgevers én uitvoeringsorganisaties.
Een belangrijke vernieuwing in het wetsvoorstel is het invoeren van een rechtsvermoeden van werknemerschap bij een laag uurtarief. Verdient een zzp’er € 36,- per uur of minder, dan mag deze zich werknemer noemen, tenzij de opdrachtgever kan bewijzen dat er toch sprake is van zelfstandigheid.
Belangrijke punten:
Schijnzelfstandigheid komt voor wanneer iemand werkt als zzp’er, terwijl er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst. In die gevallen biedt de nieuwe wet toegang tot werknemersrechten zoals:
Werkgevers zijn in dat geval verantwoordelijk voor het afdragen van premies en belastingen. Volgens het ministerie gaat het om zo’n 200.000 schijnzelfstandigen in Nederland.
Het wetsvoorstel Vbar is het tweede grote voorstel uit het arbeidsmarktpakket van het kabinet. Dit pakket is gebaseerd op het advies van de commissie-Borstlap (2021) en het sociaal akkoord van 2023. Doel: werkenden meer zekerheid bieden en ondernemers beter laten inspelen op veranderingen.
Als de Tweede Kamer en daarna de Eerste Kamer instemmen, wordt de wet per 1 juli 2026 van kracht. Er geldt geen overgangsrecht: vanaf die datum kunnen werkenden er direct een beroep op doen.
Bron: Salaris Vanmorgen
Actueel
Bedrijfsoverdracht IB-onderneming: dit moet je fiscaal vooraf regelen
Diana Aalderink viert 25 jaar bij Stolwijk Kelderman
Als een start-up, maar met een sterke, solide basis
Deel dit bericht
Nog niet uitgelezen?
Bij de bedrijfsoverdracht van een IB-onderneming komt het een en ander kijken. Je moet keuzes maken over bijvoorbeeld nu of later belasting betalen, checken of er een desinvesteringsbijtelling is, nagaan wat je me vrijgekomen reserves wilt en kunt, enzovoort.. Een verkeerde keuze kan je geld kosten of je opvolger in een lastige positie brengen. Ontdek […]
Vanaf 1 januari 2026 vallen preferente aandelen in de meeste gevallen niet meer onder het fiscaal voordeel van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). De wetgever beschouwt deze aandelen namelijk vooral als belegging in plaats van als ondernemingsvermogen. Maar er is een belangrijke uitzondering: preferente aandelen bij gefaseerde bedrijfsopvolging. Fiscalisten Yasmijn ten Camp en Han Schut leggen uit […]
Het podium vragen past niet bij Diana Aalderink, bestuurder en aandeelhouder van Stolwijk Kelderman (SK) en Stolwijk Kennisnetwerk (SKN). Sommige gelegenheden – zoals een 25-jarig werkjubileum – vragen volgens collega’s echter om welverdiende aandacht. Dus vierden we Diana’s jubileum op 27 maart 2025 met familie en alle collega’s in theater Amphion in Doetinchem. Inclusief een […]
‘Hoeveel is mijn bedrijf waard?’ Het is dé hamvraag voor ondernemers die hun bedrijf willen verkopen. Manager M&A Janneke adviseert om voor de berekening de DCF-methode te gebruiken: “Dit vraagt om een integrale meerjarenprognose en flink wat input, maar levert je veel meer op. Niet alleen een waarderingsuitkomst, maar ook inzichten voor strategische beslissingen waarmee […]
Ook in 2025 zijn er flinke wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR). Fiscalist Han Schut signaleert dat deze veranderingen vooral familiebedrijven raken die willen overdragen naar de volgende generatie. Hij heeft de belangrijkste wijzigingen en to do’s van bedrijfsoverdracht voor je samengevat en waarschuwt: Heb je een familiebedrijf en wil je die schenken? […]
© 2025 - Stolwijk Kennisnetwerk